Enneagram?

Enneagram symboli, joka toimii kasvun karttana ja osana henkisen kasvun mallia
Enneagram symboli, joka toimii kasvun karttana ja osana henkisen kasvun mallia

Minulla on podcast, jossa koitan valoittaa enneagrammia ja itsetuntemusta insinöörin tapaan. (Spotify: Insinöörin itsetuntemus)

Miksi minun pitäisi kiinnostua enneagrammista?

Tiedätkö tunteen, kun olet lähtenyt töistä kotiin ja et edes oikeastaan huomannut miten oikeastaan päädyit kotiin kuin automaattiohjauksella? Suurin osa ihmisistä ajaa automaatilla elämänsä yhteiskunnan, opittujen ja sisäänrakennettujen mallien ohjaamana ja ei oikeastaan ikinä pysähdy ajattelemaan kuka minä olen, mitä oikeastaan haluan ja mikä minua oikeastaan ohjaa.  Tai että muita ihmisiä ei ohjaakaan samat motivaatiot kuin itseäni.

Itselle esimerkiksi jalan murtuminen ja siitä seurannut pitkä loma pakottivat pysähtymään ja siitä tulikin yksi parhaista asioista joita minulle on tapahtunut.

Tällä hetkellä iso osa johtamiskirjallisuudesta painottaa itsetuntemuksen merkitystä suurimpana menestyksen tekijänä. Mielestäni enneagram tarjoaa kokonaisvaltaisimman mallin sen kehittämiseen.

Mikä on enneagram?

Enneagram tarkoittaa yhdeksän piirrosta latinaksi. Se on kehittynyt vuosisatojen aikana ja tullut suuren yleisen tietoisuuteen noin 30 vuotta sitten. Sitä voidaan pitää psykologian isona kuvana, sitä tukee viimeisimmät neurotieteelliset ja kehityspsykologiset ja kiintymyssuhdemallin tutkimukset ja se tukeutuu samaan ajatukseen kuin psykoterapia lapsuustraumasta. Se on kuin kartta itsensä tiedostamiseen ja muiden tuntemiseen empaattisesti. Se on työkalu jolla voi kehittää älyllistä ajattelua (esim. Esa Saarinen), tunnejohtamista (esim. Rene Brown) ja kehollisuuden sekä vaistojen ymmärtämistä (josta tällä hetkellä ei vielä hirveästi puhuta, vaikka pitäisi).

Koen että monissa muissa typologiaan perustuvissa paremmin tunnetuissa malleissa (esim. DISC, Briggs-Myers, VIA) on ongelmana, että ne keskittyvät lähinnä ajattelun kuvaamiseen tai kuvaamaan miten me käyttäydymme tai mitkä ovat vahvuutemme. Lisäksi ne eivät ole ainakaan minulle saaneet aitoa muutosta aikaiseksi, minkä pitäisi olla esimerkiksi johtamiskoulutuksien tarkoitus. Enneagrammi keskittyy kuvaamaan mikä meitä motivoi ja antaa polun miten meidän tulisi kehittää meidän järjellistä, mutta myös tunne- ja vaistoihin perustuvaa osaamme. Aivoissammekin on nämä samat kolme osaa, jotka säätelevät toimintaamme.

Lisäksi Suomessa (ja maailmalla) on liikkeellä paljon vanhentunutta ja epätarkkaa tietoa enneagammista. Kaikki asiat, jotka enneagrammin kautta tulee ilmi ei ole mukavaa kuultavaa ja toisaalta se voi muuttaa elämäsi ja antaa sille uuden merkityksen. Isot kansainväliset yritykset käyttävät sitä osana johtamisjärjestelmäänsä, vaikka Suomessa sitä ei vielä tunnetakaan yleisesti. 

Mihin sitä voi käyttää?

Enneagrammi antaa selityksen sille, miksi muut ajattelevat eri tavalla, miksi en tule toimeen joidenkin ihmisten kanssa, miksi jotkut ihmiset kiehtovat minua, miten ratkaisen konflikteja empaattisesti, miten johdan itseäni tai muita paremmin, miten kehitän itsestäni tasapainoisemman ja pidemmällä aikavälillä onnellisemman.

Esimerkiksi

 • Itsensä johtamisen välineenä
 • Vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen
 • Muiden ymmärtämiseen
 • Konfliktien ratkaisemiseen
 • Muiden johtamiseen empaattisesti ja motivoivasti
 • Ryhmien ja yritysten tuottavampaan toimintaan
 • Rekrytoinnin apuna
 • Viestinnän tukena
 • Hahmottamaan arvoja ja strategioita, joihin voidaan sitoutua
 • Lasten kasvatuksen tukena
 • Parempiin ja hyväksyvämpiin ihmissuhteisiin
 • Löytämään traumoja ja käsittelemään niitä (vakavat traumat tulisi käsitellä psykoterapeutin kanssa)
 • Henkisen kasvun karttana

Käytän omassa työssäni CP Enneagram instituutin tapaa soveltaa enneagrammia, jonka kouluttajia pidetään tämän hetken maailman edistyksellisimpinä opettajina ja enneagrammin soveltajina.

Lisätietoa englanniksi https://cpenneagram.com/the-nine-enneagram-types


Luo kotisivut ilmaiseksi!